Auto
Auto
266.778
Motor
Motor
9.239
Caravan
Caravan
6.493
Scooter
Scooter
1.440
Fiets
Fiets
62.754

Besparen op je autoverzekering? Zes tips

Er zijn verschillende manieren om geld te besparen op je autoverzekering. Bijvoorbeeld door over te stappen naar een andere verzekeraar, maar ook door regelmatig te kijken of je huidige verzekering nog wel bij je auto past. Hieronder geeft Independer zes bespaartips.

Bespaartip 1: vergelijk regelmatig autoverzekeringen

Veel mensen sluiten een autoverzekering af bij de aankoop van hun auto en kijken er daarna niet meer naar om. Maar je auto wordt ouder, premies veranderen en bovendien krijg je als nieuwe klant vaak extra kortingen. Genoeg reden om regelmatig je autoverzekering te vergelijken. Misschien ben je ergens anders goedkoper uit of krijg je een betere dekking. Start hier direct met je autoverzekering vergelijken en zie hoeveel jij kunt besparen!

Bespaartip 2: betaal kleine schades zelf

Heb je een kleine schade aan je auto? Dan is het waarschijnlijk voordeliger om deze zelf te betalen in plaats van de schade te claimen bij je verzekeraar. Want bij het claimen van schade verlies je schadevrije jaren, waardoor je premie stijgt. Als je de schade voor eigen rekening neemt, gebeurt dat niet. Informeer bij je verzekeraar wat je in jouw situatie het beste kunt doen.

Bespaartip 3: betaal premie per jaar in plaats van per maand

Veel mensen betalen de premie van hun autoverzekering per maand. De premie in een keer voor een heel jaar betalen, is namelijk een fors bedrag. Maar heb je wat spaargeld achter de hand? Dan kun je een jaarbetaling overwegen, want hier krijg je vaak korting voor. Die korting kan oplopen tot wel 6%. Toch weer mooi meegenomen!

Bespaartip 4: kijk goed naar de dekking

Auto's verschillen natuurlijk erg in waarde. Een nieuwe auto is meer waard en wordt vaak uitgebreid verzekerd, terwijl een auto van 15 jaar oud alleen een WA-dekking nodig heeft. Er zit soms een flink premieverschil tussen de verschillende dekkingen (WA, WA + beperkt casco en WA + volledig casco).

Voor het bepalen van een goede dekking kun je ongeveer deze richtlijn aanhouden:

  • 0 t/m 5 jaar: WA + volledig casco (ook wel allrisk)
  • 6 t/m 10 jaar: WA + beperkt casco (ook wel WA plus)
  • Ouder dan 10 jaar: alleen WA

Bespaartip 5: overweeg hoger eigen risico

Vaak kun je met een hoger eigen risico zoveel besparen dat dit gemakkelijk opweegt tegen die ene keer dat je schade hebt. Het laagst mogelijke eigen risico lijkt soms interessant, omdat je dan bij schade maar een klein deel zelf betaalt. Maar voor je portemonnee is een laag eigen risico lang niet altijd het beste.

Bespaartip 6: let op dubbele dekkingen

Check of je bepaalde zaken niet al via een andere verzekering hebt verzekerd. Bijvoorbeeld bij een aanvullende inzittendenverzekering. Veel mensen sluiten die af omdat ze denken dat de passagiers in hun auto anders niet verzekerd zijn. Maar die vallen al onder de WA-dekking van je auto.

En heb je al een losse rechtsbijstandverzekering? Dan hoef je die niet als aanvulling bij je autoverzekering af te sluiten. Hetzelfde geldt voor pechhulp: mogelijk heb je dat al verzekerd via een pechhulpaanbieder of je reisverzekering. Goed om dat even te controleren.