Auto
Auto
266.778
Motor
Motor
9.239
Caravan
Caravan
6.493
Scooter
Scooter
1.440
Fiets
Fiets
62.754

Tips kiezen dekking autoverzekering

Wat voor auto je ook koopt, je moet een autoverzekering afsluiten voordat je er de weg mee op mag. De minimale, en dus verplichte, verzekering is de WA-verzekering. Naast deze variant, zijn er ook nog de WA + beperkt-cascoverzekering en de allriskverzekering. Het verschil hiertussen is te vinden in de dekkingen en daardoor ook in de autopremie. Het soort autoverzekering dat je het best kunt kiezen, hangt af van de leeftijd van de wagen, de dagwaarde hiervan en je eigen financiŽle situatie. Ook de hoogte van de autopremie hangt af van een aantal factoren, zoals schadevrije jaren en je leeftijd.

Factoren van invloed op hoogte premie

Er zijn tal van factoren die invloed hebben op hoe hoog de autopremie voor jou uitvalt. Bij het bepalen van de premie wordt gekeken naar de auto zelf. Zoals het gewicht (een Jeep zal qua gewicht duurder zijn om te verzekeren dan een Suzuki Swift), de snelheid, de dagwaarde of cataloguswaarde van de wagen. Maar ook wordt er gekeken naar jou, als bestuurder. Denk hierbij aan het aantal schadevrije jaren dat je (eventueel) hebt opgebouwd Ė hoe meer, hoe meer korting op de autopremie Ė, je leeftijd en of je rijontzegging hebt, veel schades hebt gereden, wanbetaler bent geweest of een strafrechtelijk verleden hebt gehad. Ook het aantal kilometers dat je aangeeft per jaar te gaan rijden wordt meegenomen in de premieberekening.

Verschil autopremies

Je kunt de autoverzekering online vergelijken Doe je dit bij een vergelijkingssite, dan kun je op alle drie de dekkingen filteren. Ook kun je per dekkingsvorm kijken wat de premies zijn. Je krijgt bij het maken van een vergelijking een overzicht van de voordeligste verzekeringen. Bij het invoeren van jouw kenteken, geeft de vergelijker al een advies over de dekking die het beste bij de auto zou passen. Het is verstandig om te kijken naar de verschillen in premie voor, bijvoorbeeld, de WA-verzekering en de WA + beperkt casco. Stel dat er een heel klein verschil is tussen de premie voor deze verzekeringen, dan kan het interessant zijn om te kiezen voor de uitgebreidere dekking, omdat je voor weinig uitgebreider verzekerd bent.

Tips kiezen dekking autoverzekering

Dekkingen om te kiezen

Dekkingen waaruit je kunt kiezen, zijn de WA-, WA + beperkt casco- en allriskverzekering. Denk goed na over de dekking die je kiest, want dat kan je een hoop geld schelen. Niet alleen door de laagste premie te kiezen, maar vooral ook door de juiste dekking te gaan. Het is bijvoorbeeld zonde om te kiezen voor een WA-verzekering als je een nieuwe auto hebt met een hoge dagwaarde. Zonde als je niks vergoed krijgt bij gereden schade, want de herstelkosten zijn waarschijnlijk een stuk hoger dan de premie die je had moeten betalen voor een uitgebreidere verzekering.

WA-verzekering

Met de WA-verzekering ben je voor weinig verzekerd. Eigenlijk alleen voor schade die jij bij anderen veroorzaakt. Hierbij gaat het om de auto of de bestuurder daarvan. Schade aan de eigen auto is met een WA-verzekering niet gedekt. Vaak kun je voor een auto van tien jaar en ouder het best voor deze dekkingsvorm gaan. Natuurlijk moet je wel alsnog kijken naar je financiŽle ruimte en dagwaarde van de auto. Leeftijd is dus niet allesbepalend.

WA + beperkt casco

Auto's van tussen de zes en tien jaar oud kunnen doorgaans het best verzekerd worden met een WA + beperkt-cascoverzekering. Hiermee is, naast schade aan anderen, ook diefstal en inbraak, brand-, storm- en ruitschade verzekerd.

Allriskverzekering

Nieuwe wagens, daarmee doelen we op auto's met een leeftijd van nul tot en met vijf jaar, kunnen vaak het best worden verzekerd met een allriskverzekering. Dit omdat de dagwaarde van deze auto's nog hoog is, waardoor het vaak de moeite waard is qua kosten om de kosten bij schade vergoed te krijgen. Met allrisk heb je dezelfde dekking als met een WA + beperkt-cascoverzekering. Daarbovenop wordt vandalisme en schade door eigen schuld ook gedekt met een allriskverzekering.

Verzekering schorsen

Ben je van plan om eerst nog een periode aan de wagen te sleutelen? Dan kun je er ook voor kiezen om de autoverzekering tijdelijk te schorsen. Je hoeft tijdens die schorsingsperiode dan geen autopremie te betalen. Dit schorsen kun je doen bij de RDW. De schorsingsduur duurt maximaal een jaar, waarna je deze wel weer kunt verlengen. Voor een schorsing betaal je Ä 73,-. Dit is het geval voor personenauto's tot 15 jaar oud. Ook bedrijfsauto's kunnen geschorst worden, de auto mag dan maximaal 3.500 kilo wegen. Schors je een auto tijdelijk? Dan moet je er wel voor zorgen dat de bolide op eigen terrein staat en dat je hier zeker niet mee de weg op gaat.