Tips kiezen dekking autoverzekering
Wat voor auto je ook koopt, je moet een autoverzekering afsluiten voordat je er de weg mee op mag. De minimale, en dus verplichte, verzekering is de WA-verzekering. Naast deze variant, zijn er ook nog de WA + beperkt-cascoverzekering en de allriskverzekering. Het verschil hiertussen is te vinden in de dekkingen en daardoor ook in de autopremie. Het soort autoverzekering dat je het best kunt kiezen, hangt af van de leeftijd van de wagen, de dagwaarde hiervan en je eigen financiële situatie. Ook de hoogte van de autopremie hangt af van een aantal factoren, zoals schadevrije jaren en je leeftijd.
Factoren van invloed op hoogte premie
Er zijn tal van factoren die invloed hebben op hoe hoog de autopremie voor jou uitvalt. Bij het bepalen van de premie wordt gekeken naar de auto zelf. Zoals het gewicht (een Jeep zal qua gewicht duurder zijn om te verzekeren dan een Suzuki Swift), de snelheid, de dagwaarde of cataloguswaarde van de wagen. Maar ook wordt er gekeken naar jou, als bestuurder. Denk hierbij aan het aantal schadevrije jaren dat je (eventueel) hebt opgebouwd – hoe meer, hoe meer korting op de autopremie –, je leeftijd en of je rijontzegging hebt, veel schades hebt gereden, wanbetaler bent geweest of een strafrechtelijk verleden hebt gehad. Ook het aantal kilometers dat je aangeeft per jaar te gaan rijden wordt meegenomen in de premieberekening.
Verschil autopremies
Je kunt de autoverzekering online vergelijken Doe je dit bij een vergelijkingssite, dan kun je op alle drie de dekkingen filteren. Ook kun je per dekkingsvorm kijken wat de premies zijn. Je krijgt bij het maken van een vergelijking een overzicht van de voordeligste verzekeringen. Bij het invoeren van jouw kenteken, geeft de vergelijker al een advies over de dekking die het beste bij de auto zou passen. Het is verstandig om te kijken naar de verschillen in premie voor, bijvoorbeeld, de WA-verzekering en de WA + beperkt casco. Stel dat er een heel klein verschil is tussen de premie voor deze verzekeringen, dan kan het interessant zijn om te kiezen voor de uitgebreidere dekking, omdat je voor weinig uitgebreider verzekerd bent.
Dekkingen om te kiezen
Dekkingen waaruit je kunt kiezen, zijn de WA-, WA + beperkt casco- en allriskverzekering. Denk goed na over de dekking die je kiest, want dat kan je een hoop geld schelen. Niet alleen door de laagste premie te kiezen, maar vooral ook door de juiste dekking te gaan. Het is bijvoorbeeld zonde om te kiezen voor een WA-verzekering als je een nieuwe auto hebt met een hoge dagwaarde. Zonde als je niks vergoed krijgt bij gereden schade, want de herstelkosten zijn waarschijnlijk een stuk hoger dan de premie die je had moeten betalen voor een uitgebreidere verzekering.
WA-verzekering
Met de WA-verzekering ben je voor weinig verzekerd. Eigenlijk alleen voor schade die jij bij anderen veroorzaakt. Hierbij gaat het om de auto of de bestuurder daarvan. Schade aan de eigen auto is met een WA-verzekering niet gedekt. Vaak kun je voor een auto van tien jaar en ouder het best voor deze dekkingsvorm gaan. Natuurlijk moet je wel alsnog kijken naar je financiële ruimte en dagwaarde van de auto. Leeftijd is dus niet allesbepalend.
WA + beperkt casco
Auto's van tussen de zes en tien jaar oud kunnen doorgaans het best verzekerd worden met een WA + beperkt-cascoverzekering. Hiermee is, naast schade aan anderen, ook diefstal en inbraak, brand-, storm- en ruitschade verzekerd.
Allriskverzekering
Nieuwe wagens, daarmee doelen we op auto's met een leeftijd van nul tot en met vijf jaar, kunnen vaak het best worden verzekerd met een allriskverzekering. Dit omdat de dagwaarde van deze auto's nog hoog is, waardoor het vaak de moeite waard is qua kosten om de kosten bij schade vergoed te krijgen. Met allrisk heb je dezelfde dekking als met een WA + beperkt-cascoverzekering. Daarbovenop wordt vandalisme en schade door eigen schuld ook gedekt met een allriskverzekering.
Verzekering schorsen
Ben je van plan om eerst nog een periode aan de wagen te sleutelen? Dan kun je er ook voor kiezen om de autoverzekering tijdelijk te schorsen. Je hoeft tijdens die schorsingsperiode dan geen autopremie te betalen. Dit schorsen kun je doen bij de RDW. De schorsingsduur duurt maximaal een jaar, waarna je deze wel weer kunt verlengen. Voor een schorsing betaal je € 73,-. Dit is het geval voor personenauto's tot 15 jaar oud. Ook bedrijfsauto's kunnen geschorst worden, de auto mag dan maximaal 3.500 kilo wegen. Schors je een auto tijdelijk? Dan moet je er wel voor zorgen dat de bolide op eigen terrein staat en dat je hier zeker niet mee de weg op gaat.
Onderwerpen
- Autotesten
- Tips voor kopen occasion
- Geld lenen om je nieuwe occasion te financieren?
- Hoe werkt de startmotor?
- Tips kiezen dekking autoverzekering
- Onderhandel tips
- Wat is een wiellager en hoe werkt deze?
- Hoe vervang je de remblokken?
- Een tweedehands scooter, waar moet je op letten?
- Tips om onderweg geld te besparen
- Besparen op je autoverzekering? Zes tips
- Liggen deze onmisbare dingen in jouw auto?
- Hoge premiestijging autoverzekering bij autoverzekeraars
- Wist je dat kamperen gezond is?
- De juiste dekking kiezen voor je auto
- Hoe vergelijk je motorverzekeringen met elkaar?
- Hoe werkt een motorolie?
- Hoe werkt de bonus-malus regeling bij autoverzekeringen?
- Scooter rijden zonder rijbewijs: wat mag er wel en niet?
- Een handige gids voor dakkoffers: meer ruimte, minder gedoe
- De auto wassen: zo doe je dat!
- De juiste elektrische fiets kiezen
- Hoe vervang je een startmotor?
- Voorbereiding lange autorit naar Oostenrijk
- Welke leasevormen zijn er?
- Voordelen van elektrische bakfietsen
- Hoe kan je autolak in glorie herstellen?
- Veilig vervoer van fietsen met de auto
- Vragen over veilig scooterrijden beantwoord
- Meest gemaakte fouten bij het kiezen van transmissieolie
- Deze tekenen wijzen erop dat je je bougies moet vervangen
- Waarom kleine ondernemers kiezen voor elektrische voertuigen
- Veelgestelde vragen