Scooter rijden zonder rijbewijs: wat mag er wel en niet?
In Nederland heb je voor het rijden op een scooter, snorfiets of bromfiets een rijbewijs nodig. Het vermogen van het voertuig is medebepalend voor het type rijbewijs dat je nodig hebt. Zo mag je met rijbewijs B een gewone scooter besturen, terwijl je voor het rijden op motorscooters sinds 2013 een apart motorrijbewijs nodig hebt. Je kunt er dan ook niet zomaar vanuit gaan dat de regels die voor het ene 'scooterachtige' voertuig gelden, ook voor het andere gelden. Verdiep je dan ook goed in wat er wel en niet mag. Wil je weten wat de wetgeving zegt over het scooter rijden zonder rijbewijs en wat de risico's zijn als je het toch doet? En ben je benieuwd of er alternatieven zijn als je (nog) geen rijbewijs hebt en toch gebruik wilt maken van een gemotoriseerd voertuig? Lees dan snel verder!
Wat zegt de wetgeving?
Het is in Nederland verboden om zonder rijbewijs een scooter, snorfiets of bromfiets te besturen. Je bent dan ook strafbaar als je dit wel doet. Naast de gevolgen voor de verkeersveiligheid, riskeer je ook een kans op een boete als je op de scooter wordt aangehouden en geen geldig rijbewijs blijkt te hebben. Het rijbewijs dat je nodig hebt om legaal een scooter te besturen is rijbewijs AM. Als je al in het bezit bent van rijbewijs B (het rijbewijs dat je nodig hebt om in een auto te rijden), dan wordt rijbewijs AM automatisch bijgeschreven en mag je dus ook een scooter besturen.
Wat zijn de risico's?
Als je zonder rijbewijs een scooter bestuurt, ben je strafbaar bezig en loop je het risico te worden aangehouden door de politie. De boete die je vervolgens krijgt opgelegd voor het rijden zonder rijbewijs bedraagt € 270,-. Dit bedrag wordt gehalveerd als je onder de zestien jaar bent. Ook breng je de verkeersveiligheid in gevaar, omdat je zonder rijbewijs ook de benodigde kennis, vaardigheden en verkeersinzicht mist. Daarnaast ben je zonder rijbewijs ook niet verzekerd, wat grote gevolgen kan hebben in het geval van een ongeluk. Je bent dan namelijk zelf verantwoordelijk voor schade en letsel en de bijbehorende kosten.
Zijn er alternatieven waar geen rijbewijs voor nodig is?
Als je nog geen rijbewijs B (autorijbewijs) of rijbewijs AM (bromfietsrijbewijs) hebt, maar toch af en toe op pad wilt met iets snellers dan je gewone stadsfiets, zijn er alternatieven. Zo zijn er bijvoorbeeld 3-wiel scooters die worden beschouwd als medisch hulpmiddel in klasse 1. Hierdoor valt dit type scooter onder de regels voor scootmobiels en heb je er dus geen rijbewijs voor nodig. Deze driewielers hebben een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur en vallen niet onder de helmplicht en dus ook niet onder de rijbewijsplicht. Houd er rekening mee dat je wel verplicht bent om een WA-verzekering af te sluiten voor dit voertuig. Nu ben je op de hoogte van de wetgeving omtrent scooter rijden zonder rijbewijs, de risico's als je het toch doet en een mogelijk alternatief waar je geen rijbewijs voor nodig hebt.
Onderwerpen
- Autotesten
- Tips voor kopen occasion
- Geld lenen om je nieuwe occasion te financieren?
- Hoe werkt de startmotor?
- Tips kiezen dekking autoverzekering
- Onderhandel tips
- Wat is een wiellager en hoe werkt deze?
- Hoe vervang je de remblokken?
- Een tweedehands scooter, waar moet je op letten?
- Tips om onderweg geld te besparen
- Besparen op je autoverzekering? Zes tips
- Liggen deze onmisbare dingen in jouw auto?
- Hoge premiestijging autoverzekering bij autoverzekeraars
- Wist je dat kamperen gezond is?
- De juiste dekking kiezen voor je auto
- Hoe vergelijk je motorverzekeringen met elkaar?
- Hoe werkt een motorolie?
- Hoe werkt de bonus-malus regeling bij autoverzekeringen?
- Scooter rijden zonder rijbewijs: wat mag er wel en niet?
- Een handige gids voor dakkoffers: meer ruimte, minder gedoe
- De auto wassen: zo doe je dat!
- De juiste elektrische fiets kiezen
- 3 dingen waar je op moet letten als je een occasion koopt
- Hoe vervang je een startmotor?
- Voorbereiding lange autorit naar Oostenrijk
- Welke leasevormen zijn er?
- Voordelen van elektrische bakfietsen
- Hoe kan je autolak in glorie herstellen?
- Veilig vervoer van fietsen met de auto
- Vragen over veilig scooterrijden beantwoord
- Meest gemaakte fouten bij het kiezen van transmissieolie
- Deze tekenen wijzen erop dat je je bougies moet vervangen
- Waarom kleine ondernemers kiezen voor elektrische voertuigen
- 5 gadgets die je nieuwe auto nog leuker maken
- Hoe werkt financial lease in Nederland?
- Wat doet schade met de inruilwaarde van je auto?
- Vraag en aanbod zorgde voor hogere import auto's
- Veelgestelde vragen