Hoe vervang je een startmotor? Waar moet je bij een startmotor op letten?
De startmotor of starter speelt een cruciale rol voor het laten draaien van de automotor tijdens de ontsteking. Door het omdraaien van de sleutel in het contact van de auto wordt de motor gestart en begint hij te draaien. De startprocedure is in werkelijkheid een stuk ingewikkelder dan men wellicht zou denken. De motor heeft een luchtstroom nodig, wat uitsluitend kan worden gerealiseerd door een zuigende kracht te creëren (dit gebeurt wanneer de motor draait). Zolang een motor niet draait, wordt er geen lucht aangezogen en zal er geen verbranding van brandstof kunnen plaatsvinden.
Afbeelding van een startmotor geleverd door AUTODOC
Zodra de motor op contact wordt gezet, wordt de startmotor ingeschakeld en gaat de motor draaien, zodat hij lucht kan aanzuigen. Aan het uiteinde van de krukas van de motor zit een vliegwiel met een tandwiel rondom. De startermotor beschikt over een rondsel dat in de groeven van het tandwiel past. Door het contactslot om te zetten, activeert en duwt de elektromagneet in de behuizing een stang naar buiten waarop het tandwiel zit. Hierdoor komt het tandwiel tegen het vliegwiel en de startmotor draait, waardoor de motor gaat draaien en er lucht (en brandstof) wordt aangezogen. Wanneer de motor draait, wordt de startmotor uitgeschakeld en de elektromagneet wordt gedeactiveerd. Daardoor komt het tandwiel niet meer in aanraking met het vliegwiel en worden eventuele beschadigingen voorkomen.
Wat zijn symptomen van een defecte startmotor
Wanneer de startmotor in een auto defect raakt, komt dat vaak slecht uit omdat het niet lukt om de motor te starten. Behalve dit overduidelijke symptoom dat de auto niet meer kan starten, zijn er nog andere aanwijzingen voor een slechte startmotor. Hieronder bespreken we verschillende symptomen die kunnen duiden op een slechte starter. Hoe eerder deze verschijnselen worden opgemerkt, hoe makkelijker het is om te voorkomen dat de motor op een ongelegen moment niet kan worden gestart. Let hierop:
- Er gebeurt niets wanneer er op de startknop wordt gedrukt of bij het omdraaien van de sleutel
- Er zijn niet gebruikelijke geluiden hoorbaar (bijv. knarsen of zoemen) die als er geen aandacht aan wordt geschonken in beschadigingen aan het vliegwiel van de motor kunnen resulteren.
- Er komt rook vanonder de motorkap. De startmotor is een mechanisch systeem dat wordt gevoed door elektriciteit en vatbaar is voor oververhitting. Mocht dit het geval zijn, dan komt er een geur of rook onder de motorkap vandaan.
Overigens is het belangrijk om te vermelden dat er tal van andere oorzaken zijn waardoor de motor niet kan worden gestart, zoals een defecte brandstofpomp of bougies die niet naar behoren werken. Ook een kapotte dynamo of een lege accu kunnen de boosdoener zijn. Zoek dus eerst uit wat de werkelijke oorzaak van het probleem is, voordat de startmotor wordt vervangen.
De startmotor vervangen
Zodra duidelijk is dat de startmotor kapot is, moet deze worden verwijderd. Het is niet zo moeilijk om een startmotor te verwijderen, maar de eenvoud ervan verschilt per automodel. De startmotor is bevestigd op de behuizing van de koppeling van de versnellingsbak, waar ook het vliegwiel zit. Nadat is vastgesteld waar de startmotor zit, is het een kwestie van het oude onderdeel te verwijderen en te vervangen door een nieuwe. De prijs van een nieuw onderdeel bedraagt ongeveer 300 euro (gereviseerd ongeveer 200 euro). De plaatsing van de nieuwe startmotor vergt ongeveer een uur.
Informatie over de startmotor van autodoc.nl
Informatie over de startmotor van tecflow.com
Onderwerpen
- Autotesten
- Tips voor kopen occasion
- Geld lenen om je nieuwe occasion te financieren?
- Hoe werkt de startmotor?
- Tips kiezen dekking autoverzekering
- Onderhandel tips
- Wat is een wiellager en hoe werkt deze?
- Hoe vervang je de remblokken?
- Een tweedehands scooter, waar moet je op letten?
- Tips om onderweg geld te besparen
- Besparen op je autoverzekering? Zes tips
- Liggen deze onmisbare dingen in jouw auto?
- Hoge premiestijging autoverzekering bij autoverzekeraars
- Wist je dat kamperen gezond is?
- De juiste dekking kiezen voor je auto
- Hoe vergelijk je motorverzekeringen met elkaar?
- Hoe werkt een motorolie?
- Hoe werkt de bonus-malus regeling bij autoverzekeringen?
- Scooter rijden zonder rijbewijs: wat mag er wel en niet?
- Een handige gids voor dakkoffers: meer ruimte, minder gedoe
- De auto wassen: zo doe je dat!
- De juiste elektrische fiets kiezen
- Hoe vervang je een startmotor?
- Voorbereiding lange autorit naar Oostenrijk
- Welke leasevormen zijn er?
- Voordelen van elektrische bakfietsen
- Hoe kan je autolak in glorie herstellen?
- Veilig vervoer van fietsen met de auto
- Vragen over veilig scooterrijden beantwoord
- Meest gemaakte fouten bij het kiezen van transmissieolie
- Deze tekenen wijzen erop dat je je bougies moet vervangen
- Waarom kleine ondernemers kiezen voor elektrische voertuigen
- Veelgestelde vragen