Tips voor kopen occasion
Als je een tweedehands auto wilt kopen, dan zijn er veel punten waar je op moet letten. Is de auto daadwerkelijk zo goed als de verkoper beweert, of zijn er verborgen minpunten die hij probeert te verdoezelen? Om jezelf te behoeden voor een verkeerde koop, kun je heel veel dingen tijdens en voor de bezichtiging controleren. En heel belangrijk; luister naar je gevoel, ga uit van je eerste indruk en neem iemand mee die het nodige afweet van auto's (als je dat zelf niet weet).
Controleer prijzen met andere modellen
De koper vraagt een bepaalde prijs voor zijn tweedehands auto. Controleer waar deze op is gebaseerd en of de prijs overeenkomt met die voor gelijkwaardige modellen. Kijk hierbij ook naar het bouwjaar, het aantal kilometers op de teller en eventuele schade. Vraag en check ook of de auto recentelijk door de apk-keuring is gekomen. Moet je de auto nog keuren en kom je voor hoge kosten te staan? Dan betaal je eigenlijk nog meer voor de bolide. Bekijk aan de hand van het kentekenbewijs meteen wat de autopremie kan zijn aan de hand van online autoverzekering vergelijken. En kijk wat je aan wegenbelasting kwijt zult zijn. Koop je goedkoop, maar zijn de vaste lasten hoog? Dan ben je misschien alsnog duur uit.
Gegevens auto en verkoper
Ken je degene die jou de auto wil verkopen of is het een vreemde? Vraag in het laatste geval of de verkoper z'n identiteitsbewijs kan tonen en controleer of de naam op het kentekenbewijs hetzelfde is als op het ID. En ook al ken je de verkoper, controleer de gegevens dan ook. Kijk verder of het chassisnummer van de auto hetzelfde is als dat op het kentekenbewijs staat. Daarnaast is het wijs om een kentekencheck te doen via de RDW, zodat je gegevens over de auto kunt opvragen. Dat kun je al doen voordat je langs de verkoper gaat, want dan kun je eventueel nog wat treffende vragen stellen. Via zo'n check kun je zien hoeveel eigenaren een auto heeft gehad, sinds wanneer de huidige eigenaar deze in z'n bezit heeft, wanneer de apk vervalt en of de auto eventueel als gestolen staat geregistreerd.
Buitenkant, binnenkant en onder motorkap
Het eerste wat je ziet is natuurlijk de buitenkant van de auto. Hier kun je meteen beginnen met de controle. Kijk naar naden van de auto, zijn deze recht? Zo niet, dan kan het zijn dat er schade is verholpen. Controleer of er geen roestplekken te zien zijn waarover niet is gesproken. En kijk naar de mate waarin de banden versleten zijn; nieuwe banden kosten vaak een paar honderd euro. Kijk aan de binnenkant van de auto of er geen lekkage is, dat kun je zien aan vochtige plekken en ruiken aan muffe geuren. Check ook de staat van het dashboard. Kijk vervolgens onder de motorkap, waar de vloeistoffen en het koelsysteem zich bevinden. Het koelsysteem kan lekken, wat aangeduid wordt door groene aanslag. Open het koelstofreservoir en kijk of er geen olie in de vloeistof drijft. Is dat wel het geval, dan kan het zijn dat het motorblok een lekke pakking heeft. Kijk ook op het motorblok of er druppels of vet aan de buitenkant zitten, ook dit kan een lek aangeven. Tip: check het motorblok na de rit nog eens. Moet je een nieuw motorblok aanschaffen, dan kan dit je zo tussen de € 600,- en € 1.100,- kosten.
Check vlak voor en tijdens proefrit
Na de controle volgt de proefrit, let er voor deze rit ook even op of de auto niet net een rondje heeft gereden. Dat kun je ontdekken doordat de motor warm is. Een verkoper kan op deze manier proberen te verdoezelen dat de motor problemen heeft met starten. Controleer ook de uitlaat; sist deze, dan is deze misschien lek. Heel belangrijk is het ook dat het uitlaatgas geen kleur heeft, is dit blauw of wit/grijs? Dan kan dit betekenen dat de binnenkant heel vies is door hoog olieverbruik. Dat betekent niet veel goeds. Een witte of grijze uitlaatgaskleur betekent lekkage in het koelsysteem.
Ga je eenmaal de weg op? Check dan of de auto soepel koppelt, geen rare geluiden maakt en of de toerenteller en het dashboard goed werken. Laat het stuur tijdens de rit een beetje los in je handen tijdens het remmen; op die manier controleer je of de auto stabiel op de weg ligt. De auto hoort bij het remmen recht op de weg te blijven en niet opzij te trekken.
Onderhandelen
Nadat je de auto grondig hebt gecontroleerd, kun je bedenkingen hebben over de vraagprijs van de koper. Wil je de auto wel kopen, maar tegen een lagere prijs? Dan heb je misschien wat aan onderhandeltips. Wel is het verstandig om niet meteen over te gaan tot een koop maar er eerst nog even rustig over na te denken.
Onderwerpen
- Autotesten
- Tips voor kopen occasion
- Geld lenen om je nieuwe occasion te financieren?
- Hoe werkt de startmotor?
- Tips kiezen dekking autoverzekering
- Onderhandel tips
- Wat is een wiellager en hoe werkt deze?
- Hoe vervang je de remblokken?
- Een tweedehands scooter, waar moet je op letten?
- Tips om onderweg geld te besparen
- Besparen op je autoverzekering? Zes tips
- Liggen deze onmisbare dingen in jouw auto?
- Hoge premiestijging autoverzekering bij autoverzekeraars
- Wist je dat kamperen gezond is?
- De juiste dekking kiezen voor je auto
- Hoe vergelijk je motorverzekeringen met elkaar?
- Hoe werkt een motorolie?
- Hoe werkt de bonus-malus regeling bij autoverzekeringen?
- Scooter rijden zonder rijbewijs: wat mag er wel en niet?
- Een handige gids voor dakkoffers: meer ruimte, minder gedoe
- De auto wassen: zo doe je dat!
- De juiste elektrische fiets kiezen
- Hoe vervang je een startmotor?
- Voorbereiding lange autorit naar Oostenrijk
- Welke leasevormen zijn er?
- Voordelen van elektrische bakfietsen
- Hoe kan je autolak in glorie herstellen?
- Veilig vervoer van fietsen met de auto
- Vragen over veilig scooterrijden beantwoord
- Meest gemaakte fouten bij het kiezen van transmissieolie
- Deze tekenen wijzen erop dat je je bougies moet vervangen
- Waarom kleine ondernemers kiezen voor elektrische voertuigen
- Veelgestelde vragen