Welke leasevormen zijn er?
Leasing is een populaire financiële oplossing voor zowel bedrijven als particulieren. Met name degene die op flexibele wijze toegang willen krijgen tot voertuigen, apparatuur of onroerend goed. Hierbij willen ze het liefst niet de volledige aankoopkosten hoeven te betalen. De keuze voor een bepaalde leasevorm kan echter behoorlijk overweldigend zijn, gezien het aanbod dat op de markt beschikbaar is. In essentie zijn er diverse leasevormen, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen. Benieuwd welke leasevormen er zijn? Lees dan snel verder.
Operational lease
Dit is ook een vorm van zakelijke lease. Bij Operational Lease blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij gedurende de leaseperiode, waardoor je de auto niet op je bedrijfsbalans kunt zetten. Dit betekent dat je geen gebruik kunt maken van bepaalde fiscale voordelen. Aan het einde van het leasecontract kun je de auto teruggeven, kopen of het contract verlengen. Bij Multilease betaal je een vast maandbedrag aan de leasemaatschappij die alles voor je regelt. Het enige waar je zelf voor moet zorgen is de brandstof.
Financial lease
Bij Financial Lease functioneert de lease als een soort lening waarbij de leasemaatschappij het aankoopbedrag van de auto voorschiet. Dit is handig als je niet direct genoeg geld hebt om de auto te kopen. Bij deze vorm ben je economisch eigenaar van de auto en zet je hem op de balans van je bedrijf, wat fiscale voordelen kan opleveren. Je moet wel zelf de kosten voor onderhoud, wegenbelasting en verzekering betalen en rekening houden met waardevermindering van de auto. Aan het einde van het leasecontract word je ook juridisch eigenaar en mag je met de auto doen wat je wilt. Bij Operational Lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto.
Private lease
Private lease is een goede keuze voor particulieren die een auto willen gebruiken voor zowel privé- als zakelijk gebruik, vooral als ze niet veel zakelijke kilometers maken. Met private lease teken je een contract bij een leasemaatschappij en betaal je een vast maandbedrag. Dit bedrag dekt alle kosten zoals verzekering, wegenbelasting, pechhulp, onderhoud, reparaties en het vervangen van banden. De auto staat op naam van de leasemaatschappij, dus je kunt hem niet op je balans zetten. Zakelijke kilometers kun je wel aftrekken tegen 19 cent per kilometer, mits je een nauwkeurige rittenregistratie bijhoudt voor de Belastingdienst. Aan het einde van het contract geef je de auto terug aan de leasemaatschappij.
Short lease
Een standaard contract bij Private Lease duurt meestal 24 maanden, maar je kunt ook kiezen voor een kortere periode, wat we een Short Lease noemen. Met een Short Lease ben je flexibeler, omdat je het contract maandelijks kunt opzeggen. Bedenk wel dat de maandelijkse kosten bij een Short Lease hoger zijn dan bij langere leasecontracten.
Onderwerpen
- Autotesten
- Tips voor kopen occasion
- Geld lenen om je nieuwe occasion te financieren?
- Hoe werkt de startmotor?
- Tips kiezen dekking autoverzekering
- Onderhandel tips
- Wat is een wiellager en hoe werkt deze?
- Hoe vervang je de remblokken?
- Een tweedehands scooter, waar moet je op letten?
- Tips om onderweg geld te besparen
- Besparen op je autoverzekering? Zes tips
- Liggen deze onmisbare dingen in jouw auto?
- Hoge premiestijging autoverzekering bij autoverzekeraars
- Wist je dat kamperen gezond is?
- De juiste dekking kiezen voor je auto
- Hoe vergelijk je motorverzekeringen met elkaar?
- Hoe werkt een motorolie?
- Hoe werkt de bonus-malus regeling bij autoverzekeringen?
- Scooter rijden zonder rijbewijs: wat mag er wel en niet?
- Een handige gids voor dakkoffers: meer ruimte, minder gedoe
- De auto wassen: zo doe je dat!
- De juiste elektrische fiets kiezen
- Hoe vervang je een startmotor?
- Voorbereiding lange autorit naar Oostenrijk
- Welke leasevormen zijn er?
- Voordelen van elektrische bakfietsen
- Hoe kan je autolak in glorie herstellen?
- Veilig vervoer van fietsen met de auto
- Vragen over veilig scooterrijden beantwoord
- Meest gemaakte fouten bij het kiezen van transmissieolie
- Deze tekenen wijzen erop dat je je bougies moet vervangen
- Waarom kleine ondernemers kiezen voor elektrische voertuigen
- Veelgestelde vragen